neljapäev, 20. juuni 2024

Better Than The Movies * Lynn Painter

 

Lugesin 7.-13. märts 2024

Nagu kaanepilt lubab, on tegu üliromantilise noortekaga. Ehkki loo areng on ettearvatav, on see kõik väga mõnusasti esitatud. Toredad kirjeldused, peategelase Liz Buxbaumi mõtted ning tegelaste omavahelised vestlused on kuidagi toredad, loomulikud ja kergesti loetavad. Kuna Liz on romantiliste filmide fanaatik ning tema peas kõlavad pidevalt laulud, mis võiksid ühte või teise olukorda hästi sobida, teeb see asja huvitavamaks ka hoopis omast suunast. Raamatu lõpus on isegi üks nimekiri sellistest erilistest lauludest.

Liz pole elult saanud kõige kergemaid kaarte - tema ema sai õnnetult surma ning nüüd, keskkooli viimases klassis, tunneb ta temast eriti puudust. Ta ei ole sellest kuigi palju oma lähedastega rääkinud ning seetõttu ei saagi ei tema parim sõber ja isegi mitte Liz'i isa või kasuema Helen päris hästi aru, mida tüdruk tunneb. Üllataval kombel aga suudab Liz end rohkem avada poisile, kes seni on tundunud talle vaid naabermajas elava tüütu kiusupunnina. 

Wes ja Liz võitlevad mugava parkimiskoha eest ning üldsegi on Liz'ile juba nende lapsepõlvemängudest meelde jäänud, et poisil oli ikka mõni tüütu trikk tema jaoks varuks. Nüüd aga on Liz sunnitud Wes'ilt abi paluma, sest kodukohta kolib tagasi veel üks ammune lapsepõlvekaaslane Michael. Liz oli temast võlutud siis ning on ikka veel ning otsustab seega Wes'i abil Michaeli tähelepanu pälvida. Tüdrukule tundub, et just heledapäine Michael võiks olla tema unistuste kaaslane lõpuballil. Wes nõustub Liz'i aitama, kui too jätab parkimiskoha tema kasutada... 

kolmapäev, 19. juuni 2024

Spioon, kes pääses külma käest * John le Carré

 

Lugesin 23. - 25. aprillil 2024

Alec Leamas näeb pealt kuidas piiripunkti ületades sureb tema ida-saksa agent. Pärast seda läheb mehe karjäär allamäge - ta naaseb Berliinist küll Inglismaale, ent suunatakse järjest mõttetumatele töökohtadele, millele järgneb tema mandumine. Väikeseks leevenduseks on tutvumine Liz'iga raamatukogus, kuhu Leamas järgmiseks on tööle suunatud, ent sellele järgneb vanglakaristus kohalikule poeomanikule kallaletungi eest ning tundub, et allakäiguspiraal aina jätkub.

Kuid kuidas on asjad tegelikult? Liz tajub, et Alec on tegelikult mees, keda ootab mingi ülesanne, ehkki ta tüdrukule sellest ei räägi. Pärast vanglast väljasaamist mees temaga ühendust ei võta, ent Liz'i käivad külastamas mehed, kes Alec'i kohta küsimusi esitavad. Kus on selleks ajaks Alec ise?

Osavalt kirjutatud spiooniromaan, mis heidab valgust pärast II maailmasõda toimuvale, kus püüti vastase toimetustest ja olukorrast infot saada. Leamas on tegelane, kes osutub sümpaatseks, talle on lihtne kaasa elada ning loota tema pääsemisele ja võimalusele elada tavalise inimese elu.

Veel John le Carré teoseid: The LookingGlass War (1965), A Small Town in Germany (1968), triloogia Tinker, Tailor, Soldier and Spy (1974), The Honourable Schoolboy (1977), Smiley's People (1980), The Little Drummer Girl (1983), A Perfect Spy (1986), The Russia House (1989).

kolmapäev, 5. juuni 2024

Düüni jumal ja keiser * 4 * Frank Herbert

 

Lugesin 21.-25. märtsil 2024

Paul Muad'Dib'i kaksikutest üks - Leto - on elanud tuhandeid aastaid, muutudes järk-järgult üha enam suure liivaussi sarnaseks. Tema on alamate jaoks jumal ja keiser, kes on näinud tulevikku ning on otsustanud oma tegevusega päästa inimkond lõplikust hävimisest. Leto armeeks on kalarääkijad - naiste armee, kes allub talle jumaldades ning vastuvaidlematult. Lähemate abiliste hulgas on sadade aastate jooksul olnud ilmselt paljusid ning Leto on edasi tegelenud ka aretustööga, kasutades näiteks oma vanaisa ja isa võitluskaaslase, Duncan Idaho geene.

Kuigi Leto ei sarnane enam kuigivõrd inimesega, on temas siiski säilinud ka inimlikku ning see võib viia otsusteni, mis on kõrvalseisjate jaoks ootamatud. Igal juhul püüab Leto väga tihti avada oma vestluskaaslaste silmi, ent leiab enamasti, et inimesed on kinnistunud mingite teatud mõttemustrite juurde ning ei suuda mõista seda, mida tema on kogenud või mõistnud. Alamate jaoks on ta pigem türann, kes ei anna neile soovitud vabadust. Kuid Leto teab, et inimesi ootab ees kaos ja häving ning täieliku hävimise vältimiseks peavad asjad minema tema plaani järgi. Siiski tabab ka teda nii mõnigi üllatus, näiteks võluv Ix'i saadik Hwi Noree, kes äratab temas tunded, milleks ta enam end võimeliseks ei pidanud.