neljapäev, 31. august 2023

Kadunud õde * Lucinda Riley

 

Lugesin veebruaris 2023

Erilise saatusega tüdrukud, kelle on maailma igast kandist lapsendanud rikas heategija Pa Salt, otsivad viimast, seitsmendat õde, kes nende juurde Shveitsis asuvasse Atlantiseks nimetatavaks kodusse elama ei jõudnudki. Kuigi tüdrukud on väga erinevad ning kogenud nii omavahelisi vastuolusid kui ka raskusi oma isikliku elu ja tasakaalu leidmises, on nüüd kõik teel uutmoodi harmoonia poole, kus nad ka üksteist paremini mõistavad.

Selles toetavas õhkkonnas on nad otsustanud ka viimase, seitsmenda õe üles leida. Kuid selgub, et Mary-Ann ehk Merry, kes nende arvates on kõige noorema õe lapsendanud, aina põgeneb nende eest. Lisaks d'Aplièse'i õdedele näib ta aga põgenevat veel millegi või kellegi eest. Tundub, et sellele kõigele saab valgust heita vana päevik, mida Merry senini ilma lugemata on kaasas kandnud ning mis sisaldab väärtuslikku informatsiooni tema iiri juurte kohta.

Nagu vist enamuse sarja varasemate raamatute puhul viib vana päevik lugeja täiesti erinevasse maailma, millesse sisse elada. Ilmselt ma esimesel lugemiskorral vist kõigepealt sellesse takerdusingi - kohavahetus on lihtsalt nii täielik, et on raske ennast ümber lülitada... ja pärast omakorda tagasi lülitada, kui oled juba uude (ehk siis antud juhul vanemasse) lukku sisse elanud.

Näeme kuidas noor iiri naine Nuala kasvab üles keset pidevat võitlust, kus ka tal endal on oma oluline osa täita vabadusvõitlejate toetamisel ja varustamisel. Nuala tulevane abikaasa Finn kuulub samuti lendsalka, ehkki igapäevaselt töötab ta õpetajana. Äkitselt kutsutakse Nuala tööle kohaliku briti perekonna juurde, kus ta peab hoolitsema lahingus tõsiselt viga saanud Philip'i eest. Nende vastandlikust päritolust hoolimata tekib Philipi ja Nuala vahele sõprus ning neiu suudab veenda noormeest vaatama tulevikku lootusrikkamalt. Kuid Nuala ülesanne hankida iirlastele majast ka võimalikku kasulikku informatsiooni ei pane teda just lihtsasse olukorda...

Kõige rohkem käib tegevus selles raamatus Merry ümber ning sarnaselt eelnevatele osadele on tegevusliinid keerukad, traagilised ja kaugeleulatuvad, nii et ega nendest väga rääkida ei saagi, et raamatust mitte liiga palju paljastada. Muidugi leidub siin suurejoonelisust, just nagu sarja eelmistes raamatutes, kus pidevalt nagu muuseas siia-sinna, ühest maailma otsast teise sõidetakse.

Lõppkokkuvõttes võib tunnistada, et nii nagu sisetunne hakkas juba raamatu teises pooles aimama, ei õnnestunud autoril selle raamatuga kõiki otsi kinni siduda. Ehk siis üks raamat lisandub sarja veel, et tuua selgust sellesse keerukalt kokku põimitud lukku. Kui seitsmes oli esmajoones Merry, ehk kadunud õe lugu siis viimane loodetavasti toob sellesse rohkem selgust, avaldades ka tüdrukute isa Pa Salt'i loo.

Kõige väärtuslikem ehk ongi siin see, mida saame teada iirlaste ning nende vabadusvõitluse kohta. Ning väheväärtuslik pole ka vaade vimmale ja kangekaelsusele, mis võib kanduda läbi väga mitme põlvkonna - kindlasti on see mõtlemapanev ka eestlaste kangekaelsust arvesse võttes.

Veel märksõnu: Maia, Ally, Star, CeCe, Tiggy, Elektra, Uus-Meremaa, Jock McDougal, Jack ja Mary-Kate, Lääne-Cork, John ja Maggie O'Reilly, Ellen, John, Katie, Bill, Nora, Pat, Bobby ja Helen Noiro, Nuala ja Hannah, Ambrose Lister, isa James O'Brien, Cumann na mBan, Mick Collins, Argideen House, Maureen Cavanagh, Philip.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar