laupäev, 6. mai 2023

Hiirtest ja inimestest * John Steinbeck

Lugesin 16. veebruaril 2023

Hiirte ja inimeste parimad kavatsused nurjuvad sageli ja jätavad meile tõotatud rõõmu asemele üksnes nukruse ja valu. (Robert Burns)

George ja Lennie on kaks meest, kes rändavad töö otsinguil siia-sinna. Üks väiksem, teine hiiglaslikku kasvu - üks parajalt nupukas ning sõnaosav, teine aga lihtsameelne nagu suur laps, ent ka tugev nagu karu. Kahjuks kisub Lennie lihtsameelsus mehi pidevalt uutesse probleemidesse, mistõttu Georg koos Lenniega tihtipeale ühest kohast järgmisesse põgenema peab. Ometi püsivad mehed koos ning Georg jutustab Lennie'le väikesest majakesest, kuhu nad võiksid kunagi koos kolida, kui neil tööga piisavalt raha on teenitud. 

Väike majake koos aia, maalapi ning küülikutega on Lennie suur unistus ning ta ei väsi rõõmustades kuulamast kuidas George sellest juttu vestab. Päriselu pole aga kahjuks sugugi nii rõõmustav ning inimene võib siin maailmas olla sama haavatav kui hiir, kelle pesa põllu peal kogemata lahti küntakse...

John Steinbeck'i "Of Mice and Men" jõudis trükki aastal 1937. Koos mitmete teiste Steinbecki teostega kuulub see ameerika klassika hulka. Järelsõnas äratoodud teised teosed on näiteks romaanid "Vihakobarad" (The Grapes of Wrath) ja "Hommiku pool Eedenit" (East of Eden) ning jutustused "Tortilla kõrgendik" (Tortilla Flat), "Karbitänav" (Cannery Row). Lisaks on Steinbeckil jutustus "Pärl", raamat "Teekond Charley'ga" ning romaan "Me tusameele talv".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar