esmaspäev, 14. juuni 2021

Teraspoiss * Jüri Parijõgi

 

Veel üks raamat, mis oli osa minu praegusest "raamaturallist" - lugeda lühikese aja jooksul ära mitu raamatukogust laenatud teost, mis oleks lõpuks kena ka millalgi tagasi viia :) Koduspüsimise aeg on olnud ühest küljest tore, sest olen kõvasti rohkem lugeda jõudnud. Ent teisest küljest, kuna raamatukogud vahepeal pikendasid kenasti ise neilt laenatud raamatute tähtaegu, on jäänud mitmed raamatud ka liiga pikaks ajaks ootele. Loetud sain raamatu vist kusagil 7. juuni paiku.

Antud juhul on jälle kord tegu minu tütre lugemisega, lausa kohustuslikuga ja temal on see muidugi juba palju varem läbi loetud. Juhtus nii, et kõik teised lugesid Silvia Rannamaa raamatut "Kadri", meile aga seda enam raamatukogust ei jagunud... Nii ma siis laenutasingi teise pakutud variandi ehk Jüri Parijõgi raamatu "Teraspoiss". 

Mul on hea meel, et ma seda raamatut lugesin. Ehkki raamatu ilmumisest on vaat et 85 aastat, on ta keel mõnus, südamlik ja kodune, lihtne on peategelasele kaasa elada. 

Jaan Kattai isa on surnud juba siis kui ta alles väga väike oli ning kahjuks sureb ka tema ema kui poiss on 12-aastane, sealt algabki raamatus tema teekond. Lihtne oleks öelda, et käänuline teekond, nagu sageli tavaks. Kuid ehkki Jaanil on raske, on ta päris sirgjooneline poiss ning kuigi heatahtlik, on ta samas ka kange iseloomuga, ei tagane oma õigusest ning oma sõnast.

Jaan on armastatud oma majanaabrite poolt, kes teda südamlikult toetavad ja kasvatavad, siiski jõuavad ametnikud teda siia-sinna "asumisele" saata ning mitte tingimata õiglaselt. Kuid poiss õpib ja areneb kõikjal, kus ta ka ei viibiks ning leiab sõpru ka keerulistes olukordades, ehkki ta neid ise suurt ei otsigi. Pigem otsivad teised tema seltsi, sest hoolimata tagasihoidlikkusest on Jaanist on kujunenud poiss, kes on on oma käitumise, tegude ja mõtetega neile eeskujuks. Ka lugeja loeb raamatust tema mõtteid ning näeb seda teekonda, mille poiss pärast ema surma läbi teeb. Kuigi ilma emata on raske, õpib ta hakkama saama. Nagu talle ütleb vana kojamees: "Eks see nii ole. Oma elu peab igaüks ise elama."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar