neljapäev, 18. jaanuar 2018

Enne Asumit - esimene samm Isaac Asimovi maailma

Ma parem ei hakkagi rääkima sellest, et pärast lapsepõlve olen ma kriminaalselt vähe lugenud. Ja kahju on ka sellest, et suur osa raamatutest, mis ma loen, jääb mul ikkagi siia üles märkimata... Seetõttu ei mäleta ma ka pärast tavaliselt ei raamatu nime ega autorit vaid üksnes tunnet, mis üks või teine raamat minus tekitas.

Nädalake tagasi sai suvilast kaasa haaratud aga "Enne Asumit" ning mul ei jää muud üle kui olla tänulik, et just see raamat esimesena mulle kätte sattus. Nimelt tegu on siis 1988. aastal kirjutatud raamatuga, mis on eellooks 1951. aastal (!) kirjutatud raamatule "Asum".  Ehk siis ilmselt olen saanud parima võimaliku ettevalmistuse, et hakata lugema Asumi-romaanide sarja.

Raamatust endast polegi mul ehk mõtet kirjutada kuna ega huvilistel muud üle jäägi kui sellega ise tutvuda. Autori märkuses on aga ära toodud väga väärtuslik nimekiri, kus Asimov toob ära oma tulevikulugude kronoloogilise järjekorra. Ehk siis tegu pole mitte nende ilmumis- või kirjutamisaja järjekorraga vaid just selle järjekorraga, millises neid oleks näiteks hea lugeda. Nagu näha, alustasin mina nimekirjas 9. kohal olevast romaanist.


  1. Terviklik robot (1982). Kogumik, mis koosneb kolmekümne ühest lühijutust, mis ilmusid 1940_1976.
  2. Teraskoopad (1954). Esimene roboti-romaan.
  3. Alasti päike (1957). Teine roboti-romaan.
  4. Koidurobotid (1983). Kolmas roboti-romaan.
  5. Robotid ja Impeerium (1985). Neljas roboti-romaan.
  6. Kosmosevoolud (1952). Esimene Impeeriumi-romaan.
  7. Tähed nagu tolm (1951). Teine Impeeriumi-romaan.
  8. Veerkivi taevas (1950). Kolmas Impeeriumi-romaan.
  9. Enne Asumit (1988). Esimene Asumi-romaan.
  10. NB! Edasi, Asum (1993, postuumselt). Teine Asumi-romaan
  11. Asum (1951). Kolmas Asumi-romaan. Koosneb neljast loost, mis ilmusid algselt 1942-1944, lisaks sissejuhatav osa aastast 1949.
  12. Asum ja Impeerium (1952). Neljas Asumi-romaan. Koosneb kahest loost, mis ilmusid algselt 1945. aastal.
  13. Teine Asum (1953). Viies Asumi-romaan. Koosneb kahest loost, mis ilmusid algselt 1948. ja 1949. aastal.
  14. Asumi äär (1982). Kuues Asumi-romaan.
  15. Asum ja Maa (1983). Seitsmes Asumi-romaan.

"Enne Asumit" oli üsna hõlpsasti loetav, eestikeelne tõlge Jaanus Õunpuult ilmus Eesti Raamatu alt 2004. aastal. Kohe varsti selgub, kas 1985. aastal eesti keeles ilmunud "Asum" Linda Ariva tõlkes ka sama loetavaks osutub :)

Isaac Asimovi elukäigu kohta Wikipediast.  See on hea lugemine, kokkuvõtlik. Sealt ka järgnevad toredad tsitaadid:
The only thing about myself that I consider to be severe enough to warrant psychoanalytic treatment is my compulsion to write ... That means that my idea of a pleasant time is to go up to my attic, sit at my electric typewriter (as I am doing right now), and bang away, watching the words take shape like magic before my eyes.
— Asimov, 1969

If I had the critic's mentality (which I emphatically don't) I would sit down and try to analyze my stories, work out the factors that make some more successful than others, cultivate those factors, and simply explode with excellence. But the devil with that. I won't buy success at the price of self-consciousness. I don't have the temperament for it. I'll write as I please and let the critics do the analyzing.
— Asimov, 1973


Väike täiendus veel kõvasti hiljem (2021. aasta novembris). Triloogiale eelnevaks raamatuks ilmus Asimovilt veel postuumselt üks raamat - "Edasi, Asum" -  selle kohta siin jutt:

Samal ajal kui Hari Seldon püüab täiustada oma psühhoajaloo revolutsioonilist teooriat ning tagada inimkonnale koht tähtede keskel, vangub suur Galaktikaimpeerium apokalüptilise kokkuvarisemise veerel. Meeletusse keerisesse haaratud Seldon ja kõik tema lähedased osutuvad etturiteks võimumängus. See, kes kontrollib Seldonit, kontrollib ka psühhoajalugu – ning koos sellega Galaktika tulevikku. Inimkonna teenimise viimases võitluses peab Hari Seldon mingil viisil päästma oma elutöö vastaste haardest ja leidma sellele tõelised pärijad. Tema otsing algab ta enda pojatütrest Wandast ja Teise Asumi unistusest.

..............................................

Jätkan veelgi hilisemate täiendustega. Kuna Asimovi raamatute lugemine jäi pooleli, tuleb mul nüüd pigem jälle otsast alustada, seega laenasin Ellu-st uuesti "Enne Asumit" ning kontrollisin, et 1985. aastal Eesti Raamatu "Mirabilia" sarjas välja raamatu tõlkijaks oli Linda Ariva. Uue tõlke autoriks on Jaanus Õunpuu ning loodan, et mu suur lugemisplaan nüüd pooleli ei jää, aga samas ei saa kuidagi lugemist poolelijäädud kohast jätkata, kuna ei mäletagi, mis eelmistes osades toimus. Pealegi on vahepeal ka "Edasi, Asum", mis tuli mulle uudisena ning mille kohta käib järgmine lõik:

"Ulmekirjanduse suurmeistri Isaac Asimovi (1920-1992) populaarse Asumi-sarja viimane teos, mis ilmus 1993. aastal juba postuumselt. Koos romaaniga „Enne Asumit” moodustavad need kaks eelloo klassikalisele Asumi-triloogiale, mõlemas peategelaseks prohvetlik matemaatik Hari Seldon, kes viib romaanis „Edasi, Asum” lõpule oma elutöö psühhoajaloo alal, valmistades nõnda ette Teise Asumi loomist."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar