esmaspäev, 29. jaanuar 2018

"Asum" ning "Asum ja Impeerium" * Isaac Asimov

Nüüd olen ka sarja järgmise kahe raamatuga tutvust teinud.

Pole vast mõtet nende sisu kirjeldada kuid pärast sissejuhatavat raamatut, mille Asimov kirjutas hoopis viimasena, tundusid tema varem kirjutatud raamatud mõnes mõttes rasked lugeda. Nagu autor on ise umbkaudu öelnud, kirjutab ta lihtsalt asjast ning ei ürita olla keegi teine - kunstipärasem, ilukõnelisem, sujuvam... kes teab, mis omadussõnad veel sobiksid. Võib öelda, et nüüd loetud raamatud on tõesti omamoodi stiiliga, milles puudub teatud pehmus või ilustatus.

Pärast avaraamatus Hari Seldoniga tutvumist on seega pettumine, et seda tegelast enam väga kauaks ei kohta. Ning sarnane pettumus mõneti jätkub, sest täiesti mõistetavalt, lähtudes selle sarja olemusest, peavadki siin tegelased üsna järsult vahetuma - kui aeg liigub edasi näiteks 50 või 100 aastat, pole enam juba tuttavatest tegelastest kedagi elus, küll aga võib mõni järgmine oluline tegelane olla kellegi varasema järglane.

Raamatu "Asum" nimekamad tegelased on pärast raamatu algusosas esinenud Hari Seldonit ja Gaal Dornick'it näiteks Lewis Pirenne ning Salvor Hardin. Planeedid, millel tegevus toimub, on Trantor, Terminus ja Anacreon. Siis tulevad tegevusse sisse kaupmehed Ponyets ja Gorov ning planeet Askone. Ja järgmiseks printskaupmehed, Hober Mallow, planeet Korell, Onum Barr. Väga hea sisukokkuvõte on raamatu viimasel lehel: "... Asimov jutustab oma romaanis "Asum" elust Galaktikaimpeeriumis ja psühhoajaloolase Hari Seldoni võitlusest, mille eesmärk on Asumi rajamise abil vältida kümneid tuhandeid anarhia-aastaid inimkonna ajaloos."

"Asum ja Impeerium" algab impeeriumi kindrali Bel Riose külaskäiguga Ducem Barri juurde, kes elab Siwennal ning on Onum Barri poeg. Samal ajal on Galaktikaimpeeriumi imperaatoriks Cleon II ja tema nõuandjaks Brodrig. Asumi poolt astub mängu kaupmees Lathan Devers.

Suurem osa raamatust on lugeja rõõmuks tegelastega, kelle elukäiku jälgitakse pea 2/3 raamatust: noorpaar Bayta ning Toran, nende lähedased, psühholoog Eblin Mis, kapten Han Pricher ning koun Magnifico. Tegevus toimub planeetidel Terminus, Haven, Kalgan, Radole, Neotrantor ja Trantor. Impeeriumi asub vallutama salapärane isik nimega Muul!

Selle raamatu tutvustus ütleb väga üldsõnaliselt, et autor jätkab Asumi ja impeeriumi vahelise võitluse ja Asumisiseste konfliktide kirjeldamist. Raamat lõpeb väga põneva kohaga nii et jään ootama järgmise lugemist!

Ja foto miskipärast otsustas esineda valepidi - no mis seal siis ikka ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar