laupäev, 31. august 2024

Kärbeste jumal * William Golding

 

Lugesin 19.-21. augustil 2024

Kuna mina kooliajal seda lugema ei pidanud, otsustasin nüüd tütre kõrvalt selle läbi lugeda, ent võtsin väga pikalt hoogu, esimesed leheküljed lugesin juba aasta alguses, ent siis jäi lugemine pooleli... Imelik küll, et krimilugudega on mul lihtsam. Aga samas, seal on rõhk tihtipeale mujal, ehkki mõned üksikud raamatud on olnud ka sellised, millest jääb rusuv ja raske tunne. 

Rühm poisse satub lennuõnnetuse tagajärjel üksikule saarele - mõned neist on vanemad, kuni 12-aastased, mitmed aga ka päris väikesed, alates 5-6-aastastest.  Pealikuks saab Ralph, kes püüab teistele meenutada, mis peaksid olema olulised asjad, et hakkama saada. Kuid peagi kaob kord käest ning vaid üksikud aitavad hoida käigus tuld, mis nende asukohast võimalikele mööduvatele laevadele märku annaks. Lisaks on poisid proovinud ehitada algelisi onne ning osa vanematest poistest käivad jahil. Jahikirg ja metsikus hakkavad aga neis võimust võtma ning pealikuks pürgib Jack, kes näib Ralphi ning paksukese ent targa Põssa vastu erilist vimma pidavat.

Mõtlemapanev lugu, ka tänapäeval, et meenutada kui lihtne võib olla minna kaasa kellegi tekitatud massipsühhoosiga. Või kuidas võib vabastada end vastutusest, varjates omaenda mina mingi maski taha. Küllap on selline arusaamatu julmus, mis võib juba ka väga väikeses inimeses esile kerkida, kahjuks kõigile kusagilt tuttav...


neljapäev, 22. august 2024

Unistades lendamisest * Catherine Ryan Hyde

 

Lugesin 25.-26. märtsil 2024

Stewie Little on poiss, kelle ellu kuuluvad tema õde Stacey ning vend Theo ja vanaema Mumma kanad, kelle eest Stewie hoolitseb. Laste vanemad surid liiklusõnnetuses kui Stewie oli alles beebi, nii et neid ta polegi õieti tundnud ega leinata saanud. Küll tunneb ta aga suurt puudust vanaemast, kelle surmast on vaid aasta jagu aega. Vanaema kanad on poisile seetõttu väga olulised ning ta viib uhkusega nende mune ümberkaudsetele elanikele. Munatuuri käigus kohtub ta ühes kaugemas majas elava Marilyn'iga, kes ootamatult talle oma tõrksama ja kinnise olekuga Mummat meenutab. 

Marilyn'il on oma põhjused inimestest eemale hoida, ent ometigi sigineb tema ning Stewie vahele omamoodi sõprus. Kuid poisi õde muretseb, sest Stewie kipub asju väga südamesse võtma ning peatselt on ta tajunud, et ka Marilyn'il on teda ja tema hoolitsust omal moel vaja. Nimelt kipub Marilyn sarnaselt Mummale asju unustama... Kuid kas 11-aastane poiss suudab lahendada kõiki muresid ja probleeme? Tegelikult on Stewie'l endalgi muresid, mida tema lähedased pole märganud... Igal juhul selgub, et see väike poiss on palju vapram kui ta isegi arvab ning et hoolimata kurbadest hetkedest ootab teda elus ees ka palju üllatusi.

 

teisipäev, 13. august 2024

The Sisterhood * Colin Forbes

 

Lugesin 1.-4. august 2024

Perereisi alguses sai antud raamat Soomest, bensiinijaama vahetusraamaturiiulist kaasa haaratud. Ma miskipärast arvan, et rohkem tõenäoliselt ma selle sarja raamatuid ei loe, vast on selle ühega pilt enam-vähem selge. Nimelt vajab maailm päästmist, seekord ähvardavad lääne tsivilisatsiooni pahad idamaadest, kes peavad dekadentlikule läänele koha kätte näitama. Peamine tegija, kes suudab sündmuste käiku jälgida, on salajases infoteenistuses juhina töötav Tweed, kes kuulub ühtlasi tarkade meeste klubisse. Selleks aga, et lääs ei suudaks pärast rünnakut tõusta, on ründajad otsustanud targad mehed järjepanu maha nottida. Neile on selles abiks naistest palgamõrvarite kamp, kes ei kohku eriti millegi ees tagasi, et neile harjumuseks saanud luksusliku elustiili nautimiseks raha teenida.





The Traitors Gate * Warwick nr 6 * Jeffrey Archer

 

Lugesin 25. juuli - 8. august 2024

Kurikael Miles Faulkner võiks elada rahulikku elu, ent teda vaevab William Warwick'i edu ning tänu heale kokkusattumusele võtab ta käsile riskantse ettevõtmise ning planeerib koos paljude abilistega suurejoonelise varguse. Briti valitsejale kuuluvaid võimusümboleid on proovitud varemgi varastada, ent seda pole nüüd juba sajandeid juhtunud. Faulkner näeb siin suurepärast võimalust maksta kätte neile, kelle tõttu ta on pidanud mitmeid aastaid vanglaseinte vahel veetma...


kolmapäev, 7. august 2024

Jeffrey Archer - William Warwick series order

Sarja järjekorra leiab näiteks Goodreads lehelt, aga olgu ka siia ära toodud. Minul muidugi läks lugemine jälle hoopis teises järjekorras, tänu lennujaamast ostetud raamatule "Next In Line", mis mind sellesse seeriasse sisse juhatas. Aga lugemist see küll sugugi ei takistanud, et raamat sarjas tegelikult lausa viies oli. Nüüdseks on mul kõik raamatud peale viimase olemas ning ka loetud. Järjekord muidu selline:

1. Nothing Ventured
2. Hidden in Plain Sight
3. Turn a Blind Eye
4. Over My Dead Body
5. Next In Line
6. Traitors Gate
7. An Eye for an Eye - puudu